Tak jsem se po pár měsících běhání po brigádách a vyřizování další práce, která klapne až od léta (budu informovat), dostal ke strýčkovi kačerovi Donaldovi.
Tahle práce má horší pověst než jaká doopravdy je - je to práce pro průměrně chytrý lidi, kteří však mají specifické časové potřeby kvůli škole, dětem, jiné práci atd. Co se týče směn, dá se domluvit prakticky cokoliv. Práce je to dosti náročná, co do rychlosti a výkonu, rozhodně není stereotypní (nemusí být), dá se dělat každou hodinu na jiném pracovišti, viz níže. Je to práce s rovnými šancemi - jediné, na čem záleží je výkon, a ne barva pleti, sexuální orientace či 10dětí doma. Je to práce, kde plat moc neodpovídá odvedené práci. Je to práce pro mladé, alespoň mladé duchem a kondicí.
Zatím pracuju na kuchyni, kde má každé pracoviště svůj přesný odborný název a po kterých se dělá na začátek takové kolečko - každý nový pracovník nejdřív projde všechna pracoviště v restauraci a na loby (jedná se v podstatě o úklid - odnášení táců se zbytky a odpadky po hostech, vytírání restaurace, úklid wc... ) a potom jde i na servis (péče o zákazníky, pokladna). Pracoviště jsou zhruba následující: příprava sendvičů, jejich obkládání, grilování masa, příprava speciálních sendvičů, smažení masa (jiné druhy), smažení hranolek, balení sendvičů, prodej na pokladně (to asi všichni známe, co se tam děje, stačí se dívat), a úklid restaurace (loby), a lisování a třídění odpadu (vhodné pro samotáře s dobrou fyzičkou). Pracuje se většinou v dost rychlém tempu, všude něco pípá a houká a ze začátku je dost těžké se zorientovat, jaký zvuk čemu patří a jestli na něj reagovat nebo ne. Všechna pracoviště jsou provázaná a na sobě závislá - např. jeden pracovník opéká housky, další je obkládá (dává na ně ingredience), další dělá maso, další balí... Vše musí perfektně šlapat a navazovat, jinek se to nelíbí managerům a odráží se to nejen na atmosféře pracoviště či spokojenosti hostů, ale i platech (za dobrou práci jsou příplatky a možnost postupu). Hrozně moc tady záleží na lidech - pokud jsou všichni v pohodě, dělá se velmi dobře a čas rychle ubíhá ( v téhle práci se opravdu nezastavíte, o kávičce a novinách si můžete nechat jen zdát) a ani nevíte jak, je konec směny. Sice jste po 8 hodinách sedření a vyčerpaní, že na nic moc nemáte náladu, akorát se dostat domů, pustit televizi a vypnout, ale jsou i horší práce - přece jenom je to celkem čistá práce, ne moc fyzicky těžká, (co se týče břemen, ale naběháte se pěkně), platí se včas a všechno, do 150kč je strava pro zaměstnance za 25% ceny, a každý si může najít to svoje - kdo je komunikativní, je na kase, kdo rád vaří, vaří, kdo je rád sám, je třeba na hranolkách (to je pracoviště dost samo pro sebe, kde když člověk nechce, komunikovat prostě nemusí). Ale základ je výkon a rychlost. Kdo má s tímhle problém, do mekáče prostě nepatří.
Co se týče peněz - nástup je za cca 75kč na hodinu čistého - mzda se skládá z platu - 60kč, příspěvku na péči o uniformu 10kč (každý zaměstanec dostane uniformu, kterou si sám pere a žehlí) a pohyblivé složky mzdy - v Praze to je 10kč. Aspoň u nás. Do práce se chodí zásadně včas, pokud je směna např. od 10:00, v tu dobu již musíte být na svém stanovišti, ne jít teprve do šatny. Konec v 19:15 - v ten čas opouštíte stanoviště - uklizené, bez restů v podobě nedoplněných surovin atd.
Začátek mojí práce byl docela šok - ač jsem u mekáče pracoval již před lety při škole. Hlavně jsme si moc nesedli s paní co mě školila, ale pak mě školili i jiní kolegové a to už bylo docela v pohodě. Docela stres byl, že se očekávalo, že vše budu umět a znát a stíhat jako ostatní ostřílení kolegové po dvou dnech. Ale pokud člověk ukáže snahu, tak se leccos odpustí a vždycky někdo pomůže a poradí. Výhodou je, že vše má jasná a velmi přesná pravidla, takže se nestává jako jinde, že každý to vysvětlí jinak a seřve vás za to, jak vás to naučil někdo jiný. Jinak většinu zaměstnanců tvoří studenti, avšak několik žen na mateřské a cizinců se také vždy najde. Máme v práci i jednoho Roma a ten jede jak fretka. Fakt borec. Menšinu již tvoří normální zaměstnanci na plný úvazek. A ti se většinou docela hodně střídají. Tohle není práce na dlouho, pokud teda nejdete dělat managera, na což taky musíte mít předpoklady.
Více o práci u McDonalds na http://www.mcdonalds.cz/cs/kariera/index.shtml
RE: Moje práce u Mekáče | sargo | 12. 05. 2009 - 22:36 |
RE: Moje práce u Mekáče | walome | 12. 05. 2009 - 22:43 |
RE: Moje práce u Mekáče | krysak | 13. 05. 2009 - 21:11 |
![]() |
walome | 13. 05. 2009 - 22:36 |
RE: Moje práce u Mekáče | alisa | 11. 03. 2012 - 20:45 |
RE: Moje práce u Mekáče | mery | 16. 06. 2012 - 22:24 |